Search
Close this search box.

Aanpassing kleineondernemersregeling scheelt administratieve lasten

Over benefice

Er is een aanpassing de kleineondernemersregeling op komst. De nieuwe regels treden naar verwachting op 1 januari 2020 in werking. Bent u ondernemer met minder dan € 20.000 omzet? Dan kunt u vanaf 2020 volstaan voor een keuze voor btw-vrijstelling. U heeft dan geen aangifteverplichting meer, maar kun daartegenover ook geen btw meer in aftrek brengen.

De huidige regels bepalen dat u, als u in één jaar minder dan € 1.883 btw moet betalen, recht hebt op belastingvermindering of zelfs helemaal geen btw hoeft af te dragen. U moet dat nu wel zelf berekenen en dat in uw laatste btw-aangifte van het betreffende jaar melden.

De nieuwe regels zijn gebaseerd op omzet. Als u minder dan € 20.000 omzet in Nederland heeft gerealiseerd, kunt u vanaf 2020 kiezen voor vrijstelling van de omzetbelasting. U kan dan geen btw meer in rekening brengen en hoeft geen btw-aangifte meer te doen. U bent dan af van alle administratieve plichten. Wel moet u er rekening mee houden dat u dan de btw die andere ondernemers aan u berekenen, niet kunt aftrekken. De regeling gaat ook gelden voor stichtingen, verenigingen en bv’s.
De aanpassing is onderdeel van het Belastingplan en komt nog ter behandeling in de Tweede en Eerste Kamer.

Wilt u meer weten over rechtsvormen in combinatie met omzet en btw-verplichting? Bel ons voor het maken van een afspraak.

 

Ook interessant