Search
Close this search box.

Het BTW jaar afsluiten en een nieuwe beginnen: Waar moet je op letten

Over benefice

Het laatste kwartaal van 2021 is aangebroken en dat betekent dat eind dit jaar ook de laatste btw-aangifte van het jaar ingediend moet worden. In dit artikel geven we tips waar je in 2021 nog op moet letten en hoe je goed voorbereid aan 2022 kan beginnen.

 

Hou in 2021, naast de reguliere btw-zaken, rekening met:

Nieuwe btw-regels afstandsverkopen

Vanaf 1 juli 2021 gelden er nieuwe btw-regels voor e-commerce en afstandsverkopen binnen of buiten de EU. Bedrijven die leveren aan een consument in een ander land binnen Europa moeten btw afdragen in het land van de ontvanger. Ook voor goederen of diensten die buiten Europe geleverd worden gelden er nieuwe regels. Het is belangrijk dat ondernemers deze regels in acht nemen voor verkopen die op of na 1 juli 2021 plaatsvonden en waarop de nieuwe regels van toepassing zijn. Mocht een ondernemer het willen, dan kunnen zij ook gebruik maken van de One-Stop-Shop regeling. Apart registreren voor de btw in de landen waar geleverd wordt is dan niet nodig en aangifte kan via een centrale portal voor heel Europa.

 

Coronatarieven en de btw

Vanwege de coronacrisis zijn bepaalde zaken vrijgesteld van btw of vallen onder het lage tarief. Zo zijn steriele wattenstaafjes onderhevig aan 9% btw, maar zijn vaccins en testkits (tijdelijk) vrijgesteld van btw. De tijdelijke vrijstelling van vaccins en test geldt van het begin van het jaar tot 30 september 2021. Mondkapjes zijn ook vrijgesteld van btw tot 30 september. Voor tests, kapjes of vaccins die aangeschaft zijn op 1 oktober 2021 of daarna moet wel btw gerekend worden volgens het lage tarief.

 

Belangrijk voor 2022: het oude portaal verdwijnt!

In 2022 is het niet langer mogelijk voor ondernemers om de btw-aangifte via het oude portaal van de belastingdienst te doen. Aangifte kan vanaf dan alleen nog gedaan worden via aangiftesoftware, een fiscale dienstverlener of via Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Misschien kan of wil een ondernemer geen btw-aangifte doen via Mijn Belastingdienst Zakelijk. In dat geval kan er gekozen worden voor één van de volgende twee mogelijkheden:

  • Ze doen zelf btw-aangifte met een administratiesoftwarepakket dat daarvoor geschikt is.
  • Ze laten de btw-aangifte verzorgen door een fiscaal dienstverlener.

Om op tijd te zijn voor de overstap in januari 2022 is het belangrijk om uiterlijk in december actie te ondernemen. Het oude portaal zal vanaf januari niet meer toegankelijk zijn.

Ook interessant