Search
Close this search box.

Wat is een holding?

Over benefice


Een holding oprichten, is dat nodig?

Als u een BV opricht om uw bedrijf in te starten (of uit te breiden), dan kunt u ervoor kiezen om een holding én een werkmaatschappij op te richten. Wat is eigenlijk een holding, en is het nodig om een holding op te richten?
Wat is een holding?
Een holding en een werkmaatschappij zijn allebei BV’s. We gebruiken deze namen om aan te geven met wat voor BV we te maken hebben.
Een werkmaatschappij – de naam zegt het al- is de BV waarin een onderneming wordt gedreven. Een holding, ook wel een houdstervennootschap genoemd, wordt gebruikt om aandelen, geld, intellectuele eigendom, patenten en ander vermogen in te “bewaren”. Als u een holding heeft, bent u daarvan de aandeelhouder. De holding is de aandeelhouder van de werkmaatschappij.
Waarom een holding oprichten?
Reden 1: winst veilig stellen zonder al belasting te betalen.
Als u geen holding opricht (maar alleen een werkmaatschappij), dan bent u zelf de aandeelhouder van de werkmaatschappij. Als deze BV winst maakt, kunt u ervoor kiezen om deze winst aan uzelf uit te keren of om de winst in de onderneming te laten. Als u de winst in de BV laat zitten, dan is dit verhaalbaar vermogen voor schuldeisers. Als de BV een claim krijgt of failliet gaat, dan bent u de winst kwijt die u in de BV had laten zitten.
Op het moment dat u de winst aan uzelf uitkeert moet u er inkomstenbelasting over betalen. Dat is vervelend als u de winst (nog) niet nodig heeft voor uw levensonderhoud, maar het op uw bankrekening zet. Over uw spaarsaldo betaalt u namelijk ook jaarlijks inkomstenbelasting (Box 3-heffing).
Als u niet alleen een werkmaatschappij, maar ook een holding heeft, dan kunt u de winst in de holding veiligstellen. Zolang het geld in de holding zit, betaalt u er nog geen belasting over.
Reden 2: ander vermogen veilig stellen
Het voor uw bedrijf belangrijke vermogen, zoals intellectuele eigendom (patenten, merknamen, octrooirechten) of een bedrijfspand, wilt u bij een eventueel faillissement of een schadeclaim niet kwijtraken. Als dit vermogen in de werkmaatschappij zit, dan kunnen schuldeisers zich op dit vermogen verhalen. Liever stelt u dit vermogen daarom veilig in een holding.
Reden 3: verkoop van je onderneming
Als u een werkmaatschappij heeft zonder holding, en u verkoopt de aandelen in deze werkmaatschappij, dan betaalt u inkomstenbelasting over de winst uit de verkoop van die aandelen. U bent direct dus een flink deel van de verkoopopbrengst kwijt.
Zou u een holding en een werkmaatschappij hebben, dan komt de winst van de verkoop van de werkmaatschappij in de holding terecht. De holding betaalt daarover geen belasting. Daardoor kunt u de gehele verkoopopbrengst investeren in een nieuw bedrijf, of fiscaal gunstig inzetten voor uw oudedagsvoorziening.
Nu een holding oprichten, of kan dat later ook?
U kunt ervoor kiezen om direct bij het oprichten van een werkmaatschappij ook een holding op te richten. De structuur van uw onderneming is dan alvast klaar voor de toekomst. Het nadeel is, dat u bij de start van uw onderneming wat meer kosten maakt omdat u twee BV’s opricht.
Richt u alleen een werkmaatschappij op, dan kunt u op een later moment een holding “ertussen schuiven”. U draagt dan de aandelen in de werkmaatschappij over aan de holding. Door deze extra stap is deze route wat ingewikkelder en duurder. Ook de fiscale aspecten moeten daarbij in ogenschouw worden genomen.
Wij vertellen u graag meer over het wel of niet oprichten van een holding. Neem gerust contact met ons op.

Ook interessant